czwartek, 20 września 2018

Zupa krem z dyni Hokkaido

Przyszła pora na dynie. Wybór ich odmian jest ogromny. Mają różnorodne kształty i kolory. Różnią się też smakiem. Dzisiaj wzięłam na tapetę dynię Hokkaido. Przerobiłam ją na pyszną zupę. 





Składniki:
  • ok. 1 kg dyni (waga przed pozbyciem się pestek i włókien)
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • cebula
  • czubata łyżka masła
  • łyżeczka soli*
  • łyżeczka kurkumy*
  • łyżeczka imbiru*
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego*
  • 0,75 litra wody 

* Podane ilości przypraw, to oczywiście moja propozycja, ale każdy z nas ma inne preferencje i oczywiście możesz uznać, że wolisz dodać mniej lub więcej danego składnika.

Wykonanie:
1. Ziemniaki myję obieram i tnę w kostkę. Dynię myję, rozcinam, pozbywam się włókien i pestek, a następnie, tak jak i ziemniaki, tnę w kostkę. Dyni Hokkaido nie trzeba obierać.

2. Cebule obieram i tnę w kostkę, a następnie podsmażam w garnku na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodaję dynię i ziemniaki. Wszystkie składniki podsmażam przez kilka minut. Następnie dolewam wodę i gotuję pod przykryciem przez około 40 minut. 

3. Dodaję przyprawy i gotuję jeszcze przez kwadrans. Następnie rozdrabniam wszystkie składniki za pomocą blendera.

Zupę można podawać z gęstą śmietaną lub świeżą natką pietruszki. 


6 komentarzy:

  1. Z zupa dyniową poczekam na całkiem jesienną aurę :) Uwielbiam kremy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa dyniowa to najlepszy dla mnie sposób na wykorzystanie dyni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też mi się tak wydaje. Chociaż teraz przymierzam się do upieczenia jej z dodatkiem aromatycznych ziół. Oczywiście jak tego dokonam i będzie jadalne, przepis wrzucę na bloga. :)

      Usuń