Uwielbiam czekoladę z dodatkiem pomarańczy. Uważam, że te dwa składniki pasują do siebie idealnie, dlatego postanowiłam zrobić ciasto łącząc ze sobą te produkty. Efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Użyłam tortownicy o średnicy 22 cm. Moim zdaniem biszkopt lepiej jest upiec dzień wcześniej, jeśli jednak nie masz takiej możliwości, krem nałóż dopiero po jego całkowitym wystygnięciu.
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jaj
- szczypta soli
- 3/4 szklanki* cukru
- 3/4 szklanki* mąki pszennej
- 1/4 szklanki* kakao
*szklanka = 250 ml
Krem:
- 200 g śmietany słodkiej 30% (zimna)
- 500 g serka mascarpone (zimny)
- 3 łyżki cukru pudru
Poncz:
- szklanka mocnej herbaty
- sok z połowy cytryny
- słoiczek dżemu pomarańczowego
- kakao
- czekoladowe dekoracje
Wykonanie:
1. Zaczynam od biszkoptu. Do miski przesiewam mąkę i dodaję kakao. Żółtka oddzielam od białek. Białka z solą ubijam na sztywną pianę, a następnie dodaje cukier. Ubijam, aż cukier w miarę się rozpuści po czym dorzucam po jednym żółtku wciąż miksując. Nie przerywając ucierania dodaję łyżkami mąkę z kakao. Jednolite ciasto przekładam do tortownicy. Piekę w 180 st. C przez 40 minut.
2. Teraz czas na krem. W wysokim naczyniu ubijam śmietanę. Gdy będzie gotowa dodaję cukier i znów ubijam. Na samym końcu dorzucam ser i wszystkie składniki jeszcze raz ze sobą mieszam. Krem wkładam do lodówki.
3. Gdy biszkopt porządnie ostygnie, przecinam go na dwa blaty. Dolny blat układam na talerzu i porządnie go nasączam ponczem (herbata wymieszana z sokiem z cytryny). Nasączone ciasto smaruje grubą warstwą dżemu pomarańczowego, a następnie wykładam cały krem. Przykrywam górnym blatem (przeciętą stroną do góry) i go również nasączam ponczem. Ciasto wkładam do lodówki na około godzinę. Przed podaniem dekoruję.
Ciacho jest cudne samo w sobie, ale te czekoladowe kwiaty, skradły moje serce.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń