piątek, 25 marca 2016

Mazurek wielkanocny z galaretką

Nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez mazurka. Mazurek z galaretką ma delikatny smak i jest szybki w wykonaniu. Jego podstawę stanowi kruche ciasto, które przypadnie do gustu chyba każdemu. 






Składniki:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- kostka zimnego masła,
- 0,5 szklanki drobnego cukru,
- 3 żółtka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.

Dodatkowo:
- opakowanie ulubionej galaretki (polecam wiśniową).


Wykonanie:
1. Z podanych składników ( z wyłączeniem galaretki) zagniatam ciasto, które następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i formuję odpowiedni kształt. 

3. Ze skrawków ciasta formuję warkocz, którym oklejam brzegi mazurka.

4. Piekę 15-20 minut w 180 st. C.

5. Galaretkę dokładnie rozpuszczam w 0,5 szklanki wrzącej wody. Gdy lekko zgęstnieje (nastąpi to bardzo szybko) wlewam galaretkę na powierzchnie mazurka i pozostawiam w chłodnym miejscu.



Smacznego :)



1 komentarz: