wtorek, 22 grudnia 2015

Świąteczny tort czekoladowy

Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez ogromnej ilości słodyczy. Oczywiście nie na moim stole nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju pierników i serników, a o makowcach już nie wspomnę. Jednak w tym czasie chętnie sięgam również po  tort czekoladowy.


Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 6 jaj,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki kakao
- masło do wysmarowania blachy.

Krem: 
- 2 opakowania budyniu kakaowego,
- 0,5 l mleka,
- 4 łyżki cukru,
- kostka miękkiego masła.

Dodatkowo: kolorowe lukry i posypki do dekoracji.

Wykonanie:
Biszkopt:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.

2. Do utartych żółtek dodaję mąkę,  proszek do pieczenia i kakao. Wszystkie składniki dokładanie ze sobą łączę. 

3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C. 

4. Krem: Przygotowuję wg instrukcji , ale do tego celu używam tylko połowę mleka wskazanego na opakowaniu i 4 łyżki cukru.  Budyń studzę. Następnie za pomocą miksera rozcieram masło. Do masła, wciąż miksując, dodaję małymi porcjami wystudzony budyń. 

5. Biszkopt rozcinam na dwa blaty, a każdy z blatów nasączam kilkoma łyżeczkami mocnej, gorzkiej herbaty. Poszczególne warstwy układam w następującej kolejności: biszkopt, krem, biszkopt. Boki i wierzch tortu smaruję kremem. Dekoruję za pomocą kolorowych lukrów i posypek.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz