środa, 7 października 2015

Babeczki z bananem i jabłkiem

Coś dla miłośników bananów i zdrowej kuchni (ze względu na użytą mąkę). Babeczki są wilgotne i sprężyste, a w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu.



Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełoziarnistej,
- 0,5 kostki masła,
- 2 szklanki kefiru,
- 3 łyżki cukru,
- jabłko,
- banan,
- garść rodzynek,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier puder do oprószenia gotowych babeczek.

 Wykonanie:
1. masło roztapiam i studzę. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach, a następnie odsączam z nadmiaru soku. Banana obieram i kroję w kostkę. Rodzynki siekam na drobne kawałki.

2. Do płynnego masła dodaję mąkę, kefir, cukier, sodę, rozdrobnione rodzynki, banana i jabłko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksuję.

3. Ciasto wkładam do wyłożonych papilotkami foremek i piekę ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.

4. Wystudzone babeczki posypuję cukrem pudrem.



1 komentarz: