Składniki:
- 3 litry wody
- 5 marchewek
- 1/4 korzenia selera
- korzeń pietruszki
- niewielki por
- cebula
- niewielki kawałek białej kapusty
- pęczek pietruszki
- kilka łodyżek selera z liśćmi
- 3 liście laurowe
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki cukru
Wykonanie:
1. Marchewki, korzeń selera i korzeń pietruszki obieram ze skórki. Z pora i kapusty pozbywam się zewnętrznych liści. Wszystkie warzywa dokładnie myję i umieszczam w dużym garnku.
2.Cebulę obieram i opalam. Jeśli nie masz palnika lub kuchenki gazowej, możesz zrobić to na patelni. W tym celu przetnij cebulę na pół i połóż oba kawałki płaską powierzchnią na rozgrzanej, suchej patelni. Smaż, aż się porządnie przypali.
3. Natkę pietruszki i liście selera dokładnie myję.
4. Cebulę, natkę pietruszki, łodyżki selera, liście laurowe, nieobrane ząbki czosnku, ziele angielskie i czarny pieprz wkładam do garnka z wcześniej umieszczonymi tam warzywami. Całość zalewam 3 litrami wody, wsypuję sól oraz cukier i gotuję na małym ogniu przez 2-3 godziny.
5. Z bulionu wyciągam warzywa (które wykorzystuję do przygotowania zup lub sałatek) i gotowe.
Takie domowe bazy są najlepsze.
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą. Przynajmniej wiemy co jest w ich składzie:)
Usuńwarzywa z wywaru wyrzucam sa bez smaku !
OdpowiedzUsuńMi smakują :) Kwestia gustu. Pozdrawiam.
Usuń