czwartek, 11 lipca 2019

Kurczak z cebulką i pomidorami

Letnia, szybka, łatwa i niedroga propozycja obiadowa. Jest to klasyczna, duszona pierś z kurczaka z dodatkiem cebuli i świeżych pomidorów. Danie to nie obejdzie się również bez sporej dawki przypraw. Można podawać je z ryżem, kaszą, makaronem, a nawet ziemniakami. Znam takich, którzy zjedzą kurczaka w takiej postaci nawet z chlebem. 




Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 duże pomidory
  • mała cebula
  • olej rzepakowy
  • pieprz cytrynowy
  • słodka papryka
  • kurkuma
  • sól
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki pszennej



Wykonanie:
1. Piersi tnę w kostki. Polewam 2-3 łyżkami oleju i posypuję przyprawami (ja dodaję około łyżeczki: papryki, pieprzu cytrynowego i kurkumy oraz 2-3 szczypty soli). Olej z przyprawami dokładnie wcieram w kurczaka, wkładam pod przykryciem do lodówki, minimum na 30 minut.

2. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i tnę w kostkę. Cebulę obieram i drobno szatkuję. 

3. Do dużego rondla wlewam olej. Na gorący tłuszcz wrzucam kawałki kurczaka. Całość podsmażam około 10 minut. Następnie dodaję cebulę i smażę około 5 minut. Na koniec wrzucam pomidory. Duszę pod przykryciem około 10 minut.

4. Mąkę łączę z zimną wodą, tak by nie powstały grudki. Płyn wlewam do rondla i mieszam z pozostałymi składnikami. Duszę kilka minut i gotowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz