niedziela, 8 stycznia 2017

Szarlotka według przepisu Siostry Anastazji

Najbardziej lubię szarlotki przygotowywane ze świeżo startych lub pociętych owoców. Te z musem są smaczne, ale jednak bardziej wolę w wersji z jabłkami tartymi na dużych oczkach. Będąc dzieckiem nienawidziłam jabłek poddanych obróbce termicznej. pieczone jabłka, musy, szarlotki i inne jabłeczniki  doprowadzały mnie do mdłości. Tolerowałam tylko świeży kompot. Najlepiej jeszcze ciepły. Inne jabłkowe przetwory nie wchodziły w grę, aż tu nagle coś się zmieniło i szarlotki trafiły na listę moich ulubionych ciast.
Dzisiaj ciasto według przepisu s. Anastazji. 




Składniki:
- 4 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru
- 3 żółtka
- kostka zimnego masła
- 3 łyżki kwaśnej śmietany, ja używam 18-stkę
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru waniliowego
- ok. 1.5 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo cukier puder do oprószenia gotowej szarlotki.

Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę i dodaję masło. Masło siekam razem z mąką. 

2. Do miski wsypuję cukier i cukier wanilinowy, a następnie dodaję żółtka i śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie miksuję, a następnie łączę z mąką i masłem. Zagniatam ciasto, które następnie owijam folią i wkładam do lodówki na ok. 30 minut. 

3. Jabłka obieram, wycinam gniazda nasienne i ścieram na tarce o dużych oczkach. Odciskam nadmiar soku. 

4. Formę smaruję masłem. Ciasto dzielę na dwie w miarę równe części. Jedną z nich wyklejam dno i boki blaszki. Na warstwie ciasta układam starte jabłka i posypuję cynamonem. Drugą część ciasta ścieram na tarce lub odrywam po kawałku, rozpłaszczam i układam na warstwie jabłek z cynamonem. 

5. Piekę w temperaturze 180 st. C przez ok. 30 minut. Wystudzoną szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.




niedziela, 1 stycznia 2017

Naleśniki z natką pietruszki

Naleśniki to rewelacyjna sprawa, szczególnie jeśli zmęczona wracasz do domu, a rodzina domaga się obiadu w trybie pilnym. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilkanaście minut, tym razem w wersji bez cukru. 




Składniki:
- jajko,
- szklanka mleka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szczypta soli,
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa do smażenia.

Wykonanie:
1. Mleko, jajko, mąkę i sól dokładnie ze sobą łączymy. Można to zrobić przy pomocy miksera.

2. Natkę pietruszki myję, osuszam i siekam na drobne kawałki. Rozdrobnione listki wrzucam do ciasta i mieszam łyżą. 

3. Rozgrzewam tłuszcz na patelni. Naleśniki smażę z obu stron na złocisty kolor.