sobota, 21 maja 2016

Kruche ciastka bez jajek

Bardzo kruche ciastka, które niedawno zagościły w moim domu i z pewnością przygotuję je jeszcze wiele, wiele razy. Ciasteczka rozpływają się w ustach i co ucieszy niejednego alergika, do ich przygotowania nie używa się jaj.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • kostka zimnego masła (200 g)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Wykonanie:
1.  Do miski wsypuję 1,5 szklanki mąki, masło pocięte na drobne kawałki, sól, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie zagniatam. Gdy ciasto jest już plastyczne, dodaję stopniowo resztę mąki.

2. Wyrobione ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut.

3. Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 st. C. Ciasto rozwałkowuję i wycinam wybrane kształty. Układam ciastka na blaszce wyłożonej papierem i piekę ok. 15 minut.





niedziela, 15 maja 2016

Roladki czekoladowo-bananowe

Roladki czekoladowo-bananowe kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy to zajadałam się bananami z czekoladą zapiekanymi w piekarniku. ta słodka przekąska od razu podbiłamoje serce. Do jej przygotowania użyłam gotowego ciasta francuskiego, przyspieszyło to i ułatwiło prace, a ja szybko mogłam cieszyć się gotowym daniem. 






Składniki:
- 1 banan,
- krem czekoladowy (ja używam nutelli),
- 300 g płat ciasta francuskiego.

Wykonanie;
1. Ciasto francuskie tnę na prostokąty o bokach ok. 15 cmx10 cm. Każdy z prostokątów jednej strony lekko rozwałkowuję. Obranego banana tnę wzdłuż na dwie części, a następnie w plastry. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 st. C.

2. Na jednym brzegu każdego kawałka ciasta nakładam po łyżce kremu czekoladowo-kokosowego i kilka połówek plastrów banana. Prostokąty zwijam w rulon i mocno przyciskam. 

3 Piekę ok. 15 minut. Wystudzone roladki ozdabiam lekko podgrzanym kremem czekoladowym.







Źródło przepisu : Ciasta - OBST - UND BLECHKUCHEN przełożone przez Beatę Kruk. Przepis trochę zmieniony.
 
  



  

niedziela, 8 maja 2016

Kokosanki

W niedzielę dość często wypiekam ciastka, które nadają się do przechowywania przez kilka dni, tak żebym miała odpowiedni zapas "czegoś do kawy" na cały tydzień, a przynajmniej na jego część. Ponieważ w szafie miałam paczkę kokosowych wiórek postanowiłam przygotować sobie chrupiące kokosanki. Padło na ciasteczka w wersji Doroty Świątkowskiej, na które przepis jakiś czas temu znalazłam w internecie. Początkowo trochę się ich bałam, wydawały mi się "łatwopalne", ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło, a mojej kuchni nie spowiły kłęby czarnego dymu, wydobywającego się z piekarnika. Kokosanki wyszły smaczne i chrupiące, choć bardzo słodkie, jednorazowo jestem w stanie zjeść tylko dwie, no może trzy :) Fajnie smakują z kleksikiem żurawinowej konfitury.




Składniki:
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- 200 g wiórków kokosowych.

Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywna pianę. Następnie wciąż miksując dodaję po łyżce cukru. W konsekwencji otrzymuję puszystą, świecącą i gęstą pianę.

2. Wciąż miksując dodaję po jednym żółtku. 

3. Do gotowej masy wsypuję wiórki kokosowe i całość mieszam dokładnie łyżką.

4. Blachę wykładam papierem do pieczenia, a następnie za pomocą łyżki formuję ciastka. 

5. Blachę wkładam do nagrzanego do 180 st. C. piekarnika. Piekę ok. 15 minut.



 Żródło: http://www.mojewypieki.com/post/kokosanki-przepis-ii
 





sobota, 7 maja 2016

Tort truskawkowy

Sezon truskawkowy zbliża się wielkimi krokami. Poniżej przedstawiam propozycję na wykorzystanie tych słodkich, czerwonych owoców. Krem do tortu powstał na bazie serka mascarpone i śmietany, pamiętaj, że produkty użyte do wykonania tego kremu muszą być dobrze schłodzone. 



Składniki:
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka cukru,
- olejek waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy.

Dodatkowo: 0,5 szklanki mocnej, słodkiej herbaty.

Krem:
- 500 g serka mascarpone,
- 500 słodkiej śmietany 30%,
- 4 łyżki cukru pudru,
- duży kubek truskawek = kilka do dekoracji.
 
Wykonanie:
Biszkopt: Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką. Dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C. 

Krem: Śmietanę ubijam na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodaję stopniowo cukier puder. Kolejny krok to serek mascarpone. Dodaję go stopniowo do śmietanowej masy, łyżka po łyżce jednocześnie miksując masę na wysokich obrotach. 1/3 kremu odkładam do innego naczynia. Następnie  kroję truskawki w kostki, wrzucam do większej części kremu i delikatnie łączę ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki. 

Biszkopt i krem: Biszkopt tnę na dwa blaty, które nasączam za pomocą mocnej, słodkiej herbaty. Na pierwszym blacie rozsmarowuję krem z truskawkami i przykrywam drugim blatem. Brzegi i wierzch tortu smaruję kremem bez dodatku truskawek. Tort dekoruję według uznania i wkładam do lodówki na ok. 2-3 godziny. Po schłodzeniu tort jest gotowy do zjedzenia.
 
 




wtorek, 3 maja 2016

Miodowe naleśniki

Szybka propozycja ciepłego dania na śniadanie lub podwieczorek. tym razem w wersji na słodko.



Składniki:
- jajko,
- szklanka mleka,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 łyżki miodu,
- oliwa do smażenia,
-  dżem lu owocowy serek, cukier puder.

Wykonanie:
1. Jajo, mleko, mąkę i miód dokładnie ze sobą łączę. 

2. Na rozgrzaną patelnie wykładam porcjami gotowe ciasto. Smażę z dwóch stron.

3. Powierzchnię ciepłych naleśników smaruję serkiem lub dżemem. Zwijam w rulon, posypuję cukrem pudrem i gotowe.







3-smakowa galaretka z owocami

Dziecinnie prosta, lekka i smaczna galaretka z dużą ilością soczystych owoców.

Składniki na 5 porcji deseru:
- galaretki: cytrynowa, agrestowa i truskawkowa,
- truskawki,
- 2 banany,
- gruszki z puszki,
- 200 ml śmietany 30%.

Wykonanie:
1. Według przepisu na opakowaniu przygotowuję galaretkę żółtą, którą następnie studzę. Banany obieram ze skórki, tnę w paski i wkładam równomiernie do wszystkich pucharków, zalewam galaretką. Wkładam do lodówki.

2. Następnie przygotowuję galaretkę zieloną oraz tnę gruszki w kostki. Gdy pierwsza warstwa stężeje, rozkładam do pucharków pokrojone gruszki i zalewam zieloną galaretką. Wkładam do lodówki.

3. Przygotowuję galaretkę czerwoną. 5 truskawek odkładam do dekoracji, resztę tnę. Gdy druga warstwa stężeje, rozkładam truskawki i zalewam je czerwoną galaretką. Wkladam do lodówki.

4. Gdy ostatnia warstwa stężeje, zabieram się ubijania śmietany. Ubitą śmietanę wykładam na deser i dekoruję truskawką.




poniedziałek, 2 maja 2016

Ciasto Shrek

" - Ogry są... jak cebula!
    - Śmierdzą?!
    - Tak... nie!
    - Bo się od nich płacze?
    - Nie!
    - Bo jak się zostawi je na słońcu to robią się brązowe i rosną im włoski?
    - Nie! Ogry mają warstwy! Rozumiesz, ogry mają warstwy - cebula ma warstwy..." *

tak samo jak poniżej zaprezentowane ciasto, które też ma warstwy, a w dodatku jest zielone, pięknie pachnie i wyśmienicie smakuje!

* Cytat z filmu Shrek 2001, scenariusz Joe Stillman, Roger S.H. Schulman, Ted Elliott i Terry Rossio, tłumaczenie Bartosz Wierzbięta





 Składniki:
I WARSTWA:
- 5 jaj,
- 0,5 szklanki mąki pszennej,
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 0,5 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia
+ poncz: herbata z cukrem lub woda z cytryną i cukrem.

II WARSTWA:
- 900 ml zielonego soku,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez dodatku cukru.

III WARSTWA:
- 2 opakowania zielonej galaretki,
- 500 ml gorącej wody,
-  400 ml słodkiej śmietany 30%,
- opakowanie Delicji.

IV WARSTWA:
- 2 opakowania zielonej galaretki,
- 800 ml gorącej wody.

 
Wykonanie: 
I WARSTWA
Do miski wbijam 5 jaj i wsypuję cukier. Całość miksuję. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i ponownie dokładnie miksuję. Ciasto wlewam do wyłożonej papierem blachy i piekę ok. 20-30 min. w temperaturze 180 st. C.

***************Gotowy i wystudzony biszkopt przed wyłożeniem II warstwy nasączam np. szklanka mocnej, słodkiej herbaty, lub szklanką wody z sokiem  1/2 cytryny i cukrem***************************************************

 II WARSTWA (Przygotowuję gdy biszkopt jest już gotowy!!!!)
Do naczynia wlewam zielonego szklankę soku i rozpuszczam w nim 3 opakowania budyniu. Robię to stopniowo i dokładnie, tak żeby nie powstały grudki. Resztę soku zagotowuję, a następnie wlewam sok z budyniem. Energicznie mieszam, aż zgęstnieje. Gorący budyń przelewam na warstwę biszkoptu.

III WARSTWA
2 opakowania galaretki rozpuszczam w 500 ml gorącej wody. gdy galaretka zgęstnieje, ale będzie jeszcze płynna, ubijam śmietanę, a następnie wciąż miksując dodaję galaretkę. Masę wylewam na wystudzony budyń. Na wierzchu układam Delicje, czekoladą do góry.

IV WARSTWA
2 opakowania zielonej galaretki rozpuszczam w 800 ml gorącej wody. wystudzoną galaretkę wylewam na III warstwę ciasta.




https://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/ciasto-shrek-7635.html