środa, 28 października 2015

Biszkopciki szampańskie

Delikatne, miękkie i rozpływające się w ustach. Idealne dla małych dzieci, ale także jako przekąska w pracy.


Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 10 jaj,
- szczypta soli,
- łyżka masła do wysmarowania blachy.

Wykonanie.
1. Żółtka oddzielam od białek. Żółtka ucieram z cukrem na kremową, gładka masę. Białka ze szczypta soli ubijam na sztywną pianę.

2. Do żółtek dodaję ubite białka i mąkę. Składniki łączę ze sobą za pomocą miksera. 

3. Ciasteczka formuje za pomocą łyżki na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 15 minut w temperaturze 180 st. C.


poniedziałek, 26 października 2015

Ciasto 3 Bit

Jakiś czas temu kupiłam masę krówkową z myślą, że może kiedyś się przyda. Wertując mój zeszyt z przepisami natknęłam się na kartkę, którą wieki temu dostałam od koleżanki, a zostało na niej opisane jak przygotować przepyszne ciasto do którego owa masa się przyda. Czemu nie!- pomyślałam, a efekt pracy baaaaaaaardzooooo mnie zadowolił. Co prawda placuszek jest bardzo słodki i zapewne dość kaloryczny, ale co mi tam. Winter is coming  - jak mawiają bohaterowie mojej ulubionej książki, a zatem trochę sadełka z pewnością się przyda :)


Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- 4 łyżki miodu,
- łyżka proszku do pieczenia.
 Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- opakowanie galaretki cytrynowej,
- 0,5 litra mleka,
- kostka masła.
Dodatkowo:
- puszka masy krówkowej,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła.

Wykonanie:
1. Ze wszystkich składników ugniatam ciasto, dzielę na trzy części, owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 30 min.  Każdą z części piekę osobno w 180 st. C przez ok. 15 minut.

2. Budyń gotuję z połowy mleka wskazanego na opakowaniu. Do gotującego się budyniu wsypuję galaretkę w proszku i dokładnie mieszam.Ostudzony budyń ucieram z masłem.

3. Polewa czekoladowa:  dwie tabliczki czekolady topię rondelku z dodatkiem masła.

4. Przekładam w kolejności: ciasto, masa krówkowa, ciasto, krem ciasto, polewa czekoladowa.

czwartek, 22 października 2015

Biszkopt z karmelizowanymi orzeszkami ziemnymi

Puszysty, kremowy i obłędnie przepyszny, nie potrafię mu się oprzeć i nigdy nie kończę na jednym kawałku.  Gorąco polecam wszystkim łasuchom!



Składniki:
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki kakao,
- 6 jaj,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- łyżka kakao. 
Orzechy:
- kostka masła,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 łyżki miodu,
- 300 g orzeszków ziemnych.




Wykonanie:
Biszkopt:
1. Żółtka ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową, jednolitą masę, a do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. 

2. Do utartych żółtek przesiewam mąkę oraz dodaję proszek do pieczenia i kakao. Całość dokładnie miksuję. Następnie stopniowo, cały czas miksując, dodaję białka ubite na sztywną pianę. Ciasto przelewam do formy, piekę ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczony i ostudzony biszkopt przecinam na dwie części (dwa blaty).

3. Krem: Przygotowuję budyń z połowy mleka wskazanego na opakowaniu i z dodatkiem 6 łyżek cukru i łyżki kakao. Budyń studzę, a w tym czasie rozcieram masło na gładką masę. Do masła dodaję budyń i miksuję na gładka masę. Jeśli w kremie pojawiły się grudki, dodaję odrobinę mleka i miksuję.


4. Biszkopt przecinam na pół. Nakładam wszystkie składniki w następującej kolejności: biszkopt krem, biszkopt krem, karmelizowane orzechy.

5.Orzechy: W garnku topię masło, a następnie dodaję do niego cukier i miód. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodaje orzechy. Chwile podgrzewam i studzę. Ostudzoną, ale wciąż płynną masę przelewam na warstwę kremu. Ciasto wkładam do lodówki na ok. 2h. 





czwartek, 15 października 2015

Bułeczki z jabłkiem i kruszonką

Ponieważ od jakiegoś czasu chodziły za mną zarówno szarlotka jak i ciasto drożdżowe postanowiłam upiec dwa w jednym. Wykonanie bułeczek nie sprawia dużych trudności, a ciasto jest naprawdę wyjątkowo smaczne.




Składniki ciasto:
- 0,5 szklanki cukru,
- 200 ml mleka + łyżka ,
- 0,5 kostki drożdży (ok. 50 g),
- 3,5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jaja + 1 białko,
- 3 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 0,5 kostki masła,
- szczypta soli.
Składniki nadzienie:
- 4 jabłka,
- łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki cukru.
Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła.
Dodatkowo do posmarowania:
- 1 żółtko,
- łyżka mleka.


Wykonanie:
1. Podgrzewam 200 ml mleka. W mleku rozpuszczam pokruszone drożdże i cukier.

2. Do miski wsypuję mąkę, cukier wanilinowy i sól. Do sypkich składników wlewam wyrośnięty zaczyn i mieszam. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką  i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

3.  Masło topię i studzę. Do ciasta dodaję roztopiony i przestudzony tłuszcz oraz 2 jaja i jedno białko. Ciasto dokładnie wyrabiam do momentu kiedy zacznie odchodzić od łyżki (lub ręki). Jeśli ciasto wydaje się zbyt rzadkie, dodaję stopniowo mąkę. Całość przykrywam bawełnianą ściereczką i odstawiam na ok. 30 minut. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

4. Jabłka myje, obieram i ścieram na tarce. Odsączam z nadmiaru soku. Dodaję cukier i cynamon, a następnie dokładnie mieszam.

5. KRUSZONKA. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.

6. Na oprószonej mąką stolnicy formuję okrągłe, spłaszczone placuszki, a na ich środek za pomocą łyżki układam nadzienie. Następnie zlepiam i formuję. Smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i nakładam kruszonkę.

7. Piekę 30 minut w temperaturze 180 st. C. 



















niedziela, 11 października 2015

Babka marmurkowa

 Lubie babki ponieważ są łatwe w wykonaniu i zawsze dobrze smakują, a ten rodzaj babki szczególnie dobrze mi się kojarzy. Pamiętam jak przygotowywałam ją z moja koleżanką i jej mamą na nasz balik karnawałowy organizowany w podstawówce.



Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- kostka masła + łyżeczka do wysmarowania formy,
- 6 jajek,
- 3 łyżki zmielonych migdałów,
- 4 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- cukier puder do oprószenia ciasta.

Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Masło topię i studzę.

2. Do żółtek wsypuję mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dokładnie miksuję. Dodaję białkową pianę oraz przestudzone masło i znów dokładnie miksuję. 

3. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao, a do drugiej posiekane migdały.

4. Formę smaruję masłem. Ciasto przekładam łyżką, naprzemienne raz ciasto z kakaem, raz ciasto z migdałami. Babkę piekę 45 minut w temperaturze 200 st. C.

5. Wystudzone ciasto możemy oprószyć cukrem pudrem. 



sobota, 10 października 2015

Rogaliki drożdżowe z powidłami

Dzisiaj miałam ochotę na drożdżowe rogaliki z powidłami, dlatego wstałam bladym świtem i wzięłam się do roboty. Oto efekty mojej pracy.

Składniki:
- 4 szklanki mąki,
-  kostka masła,
- 0,5 szklani mleka,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 jaja,
- 0,5 kostki drożdży (50 g),
- szczypta soli,
- łyżeczka aromatu waniliowego,
- słoiczek powideł śliwkowych.

Wykonanie:
1. Mleko podgrzewam. Do ciepłego mleka dodaje pokruszone drożdże i łyżkę cukru. Całość mieszam, przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.

2. Masło roztapiam i pozostawiam do ostygnięcia. Do miski wsypuję mąkę, resztę cukru, i szczyptę soli. Do sypkich składników wlewam drożdżowy zaczyn oraz dodaję jaja i aromat waniliowy. Całość dokładnie wyrabiam, aż do momentu kiedy zacznie z łatwością odchodziło od ścianek miski. Dodaję roztopione masło i dalej wyrabiam do momentu całkowitego wchłonięcia się tłuszczu. Wyrobione ciasto pozostawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 30 minut.

3. Z wyrośniętego ciasta formuję okrągłe placuszki na środku których kładę po łyżeczce powideł. Zwija w rogaliki i układam na wyłożonej papierem blaszce. Piekę ok. 25 minut w temperaturze ok. 200 st. C. 

4. Wystudzone rogaliki można polukrować.




środa, 7 października 2015

Babeczki z bananem i jabłkiem

Coś dla miłośników bananów i zdrowej kuchni (ze względu na użytą mąkę). Babeczki są wilgotne i sprężyste, a w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu.



Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej pełoziarnistej,
- 0,5 kostki masła,
- 2 szklanki kefiru,
- 3 łyżki cukru,
- jabłko,
- banan,
- garść rodzynek,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier puder do oprószenia gotowych babeczek.

 Wykonanie:
1. masło roztapiam i studzę. Jabłko obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach, a następnie odsączam z nadmiaru soku. Banana obieram i kroję w kostkę. Rodzynki siekam na drobne kawałki.

2. Do płynnego masła dodaję mąkę, kefir, cukier, sodę, rozdrobnione rodzynki, banana i jabłko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksuję.

3. Ciasto wkładam do wyłożonych papilotkami foremek i piekę ok. 30 min w temperaturze 200 st. C.

4. Wystudzone babeczki posypuję cukrem pudrem.



sobota, 3 października 2015

Babeczki jogurtowo waniliowe z jeżynami

Kolejna odsłona uwielbianych przeze mnie babeczek jogurtowych.

Składniki (na ok. 12 babeczek):
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- laska wanilii
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- jajko,
- kubek umytych jeżyn,
- masło do wysmarowania foremek,
- miska,  łyżka, miseczka, foremki do babeczek.

Wykonanie:
1. Do miski wsypuję:mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

2. W osobnej misce mieszam jogurt, jajko i pestki z wanilii. Mieszaninę wlewam do miski z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączę ze sobą (ciasto konsystencją przypomina mi ciasto drożdżowe).

3. Foremki smaruje masłem, a następnie do każdej z nich wkładam mniej więcej ok. łyżki ciasta, a na wierzchu układam  kilka jeżyn.

4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C. Babeczki można posypać cukrem pudrem.