poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Szarlotka najłatwiejsza


Jeśli na moim stole pojawia się szarlotka to znak, że lato pomalutku zaczyna nas opuszczać. Poniżej przedstawiam przepis na ciasto niezwykle łatwe w wykonaniu, a co najważniejsze przepysznie przepyszne :)




 
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- kostka masła,
- szklanka cukru
- paczka cukru wanilinowego,
- dwa jaja,
- szczypta soli,
- dwie łyżeczki cynamonu (można użyć mniej jeśli ktoś nie lubi go w nadmiarze)
- 2 łyżeczki tartej bułki
- 3 duże jabłka (można użyć ich zdecydowanie więcej, choćby nawet 5-6),
- blat/stolnica, ostry nóż, blacha, papier do pieczenia, widelec, tarka, miska, łyżka, wałek*

Wykonanie:
1. Mąkę i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę i dokładnie mieszam.

2. Dodaje posiekane masło,cukier, cukier wanilinowy,dwa jaja oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki szybko zagniatam i dzielę na dwie części. Jedną z nich wkładam do lodówki. 

3. Blachę wykładam papierem do pieczenia. Częścią ciasta, której nie wkładam do lodówki, wylepiam dno i brzegi blachy, nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 10 minut.

4. Jabłka myję, obram, wycinam gniazda nasienne. Ścieram na grubej tarce i mieszam z cynamonem.

5. Podpieczone ciasto posypuję tartą bułką i jabłkami.

6. Na jabłkach kładę kolejną warstwę ciasta. 

(Można  zetrzeć je na tarce lub po prostu rozwałkować* i przykryć nim owoce (wówczas warto ponacinać ciasto)).

7. Piekę w piekarniku nagrzanym do ok. 200 st. C przez  ok. 30 minut.



wtorek, 25 sierpnia 2015

Lody jeżynowe

Lato, mimo że dzisiaj jest troszkę chłodniej, nadal trwa, a lato to ogromna ilość lodów. U mnie dzisiaj na deser pyszne lody jeżynowe!




Składniki:
- duży jogurt grecki,
- 1/2 kubka dojrzałych, słodkich jeżyn,
- 5 łyżek cukru pudru,
- blender, miska, pojemnik do lodów.

Wykonanie:
1. Owoce myję, odsączam z wody i rozdrabniam za pomocą blendera.

2. Do jeżynowego musu dodaję cukier puder i jogurt, a następnie za pomocą blendera łączę ze sobą wszystkie składniki.

3. Gotową masę przelewam do plastikowego pudełka z pokrywką  i wkładam do zamrażarki na ok. 4-5 godz.

niedziela, 23 sierpnia 2015

Kruche ciastka - motylki

          Motyle to z pewnością jedne z najpiękniejszych owadów zamieszkujących naszą planetę, dlatego postanowiłam upiec motylkowe ciastka, które na talerzu będą prezentowały się równie pięknie.



Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki,
- 3/4 szklanki cukru,
- kostka masła,
- 4 jaja (potrzebne będą same żółtka),
- szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- cukier puder i woda do przyrządzenia lukru,
- cukrowe perełki, barwniki spożywcze,
- wałek, stolnica (lub blat), folia , nóż, wykrawacz do ciastek w kształcie motyla (jeśli nie posiadasz foremki możesz skorzystać z zamieszczonego poniżej szablonu), papier do pieczenia, blacha.

Wykonanie
1. Oddzielam żółtka od białek

2. Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia wysypuję na stolnicę. Dodaję masło, które kroję na drobne kawałki i żółtka. Wszystko szybko zagniatam.

3. Ciasto zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

4. Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 5 mm. Wycinam motylki za pomocą wykrawacza.

5. Piekę 15 minut w 180 st. C.

6. Ostudzone ciasteczka dekoruję zabarwionym lukrem i cukrowymi perełkami.


Szablon motyl wystarczy wydrukować przykleić na tekturę i wyciąć. Szablon trzeba później przyłożyć do rozwałkowanego ciasta i wyciąć nożem.

sobota, 22 sierpnia 2015

Tort z dżemem porzeczkowym

Kolorowy, smaczny i wesoły. Cieszy oko i podniebienie zarówno tych najmłodszych jak i tych trochę starszych. Jego wysokość TORT Z DŻEMEM PORZECZKOWYM! :)


Składniki 
Biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka cukru,
- olejek waniliowy,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka masła do wysmarowania formy,
- forma do ciasta, 2 miski, mikser.

Poncz:
- 0,5 szklanki cukru,
- sok z jednej cytryny,
- 1,5 szklanki słabej herbaty,
- miseczka, łyżka.

Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.

Dodatkowo:
- słoik dżemu z czarnej porzeczki,
- czekolada deserowa,
- kolorowe lentilki,
- szpryca, tarka, ostry nóż.

Wykonanie:
Biszkopt:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem na gładką masę i łączę z białkową pianką.

2. Dodaję mąkę, 4-5 kropli olejku waniliowego oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. 

3. Masę przelewam do wysmarowanej masłem tortownicy.

4. Piekę 25 minut w temperaturze 170 st. C. 

Krem:
1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego mleka i rozpuszczam w nim budyń.

2. Resztę mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek cukru i zagotowuję.

3. Do gotującego się mleka przelewam budyń z zimnym mlekiem i dokładnie mieszam,
    aż do całkowitego zgęstnienia.

4. Masło wyciągam z lodówki, a budyń pozostawiam do ostygnięcia.

5. Miękkie masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodaję
   stopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę mleka, a
   jeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce masła, aż do uzyskania odpowiedniej
   konsystencji.

Poncz:
1. Do naparu herbacianego dodaję cukier i sok z cytryny,  a następnie dokładnie mieszam.

Tort:
1. Wystudzony tort tnę na trzy krążki.

2. Powierzchnię dolnego krążka lekko nasączam ponczem. Robię to za pomocą łyżki stołowej i smaruję równą warstwą kremu.

3. Kolejny krążek układam na krem i również nasączam ponczem, a następnie rozsmarowuję na nim równą warstwę dżemu porzeczkowego.

4. Trzeci biszkoptowy blat układam na warstwie dżemu i również nasączam ponczem. 

5. Obrzeża i wierzch toru smaruję cienką warstwą kremu, a następnie oprószam startą czekoladą deserową. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję  kremem i lentilkami.
 





piątek, 21 sierpnia 2015

Plastyczna masa cukrowa (lukier plastyczny)

Cukrowa masa plastyczna jest w mojej opinii jednym z najlepszych cukierniczych wynalazków.  Powoduje, że ciasto nie traci kształtu, w odróżnieniu do kremu nie spływa nie ściera się, a tort nią ozdobiony wygląda smacznie i profesjonalnie. 



Składniki:
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 1/4 szklanki wody,
- 100 g glukozy,
- 600 g cukru pudru,
- barwniki spożywcze,
- sitko, rondelek, łyżka, miska, wałek, stolnica.


Wykonanie:

1. Żelatynę rozpuszczam w wodzie lekko podgrzewam, nie doprowadzając do wrzenia.

2. Roztopioną żelatynę lekko studzę, a następnie dodaję glukozę. Całość dokładnie mieszam.

3. Dodaję stopniowo, przesiany cukier puder i ugniatam do uzyskania konsystencji plasteliny.

4. Dodaję wybrany barwnik spożywczy. Barwnik może spowodować, że masa się trochę "rozluźni", wówczas dodaję odrobinę cukru pudru.

5. Masę przenoszę na wysypaną cukrem pudrem stolnicę. Rozwałkowuję i nanoszę na ciasto. Można też powycinać różne kształty.






poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kisiel jeżynowy

Kisiel przygotowuje się ekspresowo, jest smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno, a najlepszy jest taki, który przyrządzimy samodzielnie. Poniżej przedstawiam przepis na pyszny i zdrowy, pozbawiony sztucznych barwników kisiel jeżynowy.





Składniki:
- kubek jeżyn
- 3 łyżeczki cukru,
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- 300 ml wody,
- rondel, łyżka.

Wykonanie:
1. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczam w połowie szklanki zimnej wody. Resztę wody wlewam do rondla.

2. Do rondla z wodą wsypuję cukier i jeżyny. Zagotowuję.

3. Do gotującego "kompotu" wlewam powoli, wciąż mieszając rozpuszczoną skrobię. Mieszam do całkowitego zgęstnienia.



sobota, 15 sierpnia 2015

Babka z owocami i kruszonką

Na pierwszy rzut oka wygląda jak placek drożdżowy, ale jest zdecydowanie łatwiejsza i szybsza w wykonaniu. Kolejną zaletą jest kruszonka, którą uwielbiam.



Składniki ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 5 jaj,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 1,5 szklanki mieszanki owoców: czerwonych porzeczek, malin, jeżyn,
- dwie miski, mikser, rondel, nóż, sylikonowa łopatka, średniej wielkości tortownica.

Składniki - kruszonka: 
- 2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 100 g dobrze schłodzonego masła,
-miska, nóż.

Wykonanie: 
1. Oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam żółtka i cukier, które ucieram na gładką masę.

2. Do utartych żółtek dodaję mąkę, proszek do pieczenia i białkową pianę. Całość dokładnie miksuję.

3. Masło tnę na kilka części i wrzucam do rondla. Topię na wolnym ogniu. Roztopiony i lekko przestudzony tłuszcz wlewam do ciasta i dokładnie miksuję.

4. Ciasto za pomocą łopatki przelewam do wysmarowanej tortownicy, a następnie na powierzchni układam warstwę owoców.

5. Zabieram się do przygotowania kruszonki. Masło tnę nożem na drobne kawałki. Do miski wrzucam mąkę, posiekane masło i cukier, a następnie lekko zagniatam.

7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C.


wtorek, 11 sierpnia 2015

Babeczki jogurtowo-owsiane z dżemem porzeczkowym

Gdy pierwszy raz natrafiłam na ten przepis, troszkę się zdziwiłam, ponieważ zamiast masła, margaryny, czy też oleju zawierają zwykły jogurt naturalny. Są pyszne, delikatne, sprężyste, a co najważniejsze łatwe i szybkie w wykonaniu.




Składniki (na ok. 12 babeczek):
- szklanka mąki pszennej,
- 5 łyżek cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego lub 1/2 laski wanilii,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szklanka jogurtu naturalnego (może być zarówno gęsty jak i w wersji rzadszej),
- jajko,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- dżem z czarnej porzeczki,
- masło do wysmarowania foremek,
- miska, drewniana łyżka, miseczka, papilotki, blacha, łyżeczka.


Wykonanie:
 1. W miseczce mieszam ze sobą jajo i jogurt.

2. Do osobnej miski wrzucam:mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy (jeśli mamy wanilię to dodajemy ją do jaja i jogurtu z pkt.1), płatki owsiane.  Na koniec dodaję jajo z jogurtem i dokładnie ze sobą ucieram. Ciasto swoją konsystencją będzie przypominało ciasto drożdżowe.

3. Papilotki smaruje masłem i układam na blaszce. Do każdej natłuszczonej foremki wkładam mniej więcej ok. łyżeczki ciasta, a następnie ok 1/2 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki. Warstwę dżemu przykrywam ciastem. 

4. Piekę ok. 20 minut w temp. ok. 180 st. C.






poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Babka mandarynkowa

Ulubiona babka mężczyzn zamieszkujących mój dom. Posiada oryginalny smak i z pewnością nie należy do tzw. "suchych ciast". Znika w tempie błyskawicznym. Na szczęście jest równie szybka w przygotowaniu.




Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 6 jaj,
- kostka masła + odrobina do wysmarowania blachy,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki mleka,
- 3 łyżeczki oleju rzepakowego,
- 0,5 puszki mandarynek w  syropie,
- olejek pomarańczowy,
- dwie miski, mikser, rondel, sitko,nóż,sylikonowa łopatka, forma.


Wykonanie: 
1. Jaja - oddzielam żółtka od białek. W jednej misce ubijam białka na sztywną pianę, a do drugiej wrzucam żółtka i cukier, które ucieram na gładką masę (mogę skorzystać z "łaźni wodnej").

2. Do  żółtek dodaję stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksuję. 
   Następnie dodaję białkową pianę i znów miksuję.

3. Masło tnę w kostki i wkładam do rondla. Rozpuszczam na wolnym ogniu do 
    całkowitego roztopienia.

4. Stopione masło studzę, a następnie dodaję do ciasta. Dodaję również olej, mleko i ok 5-6 
    kropli aromatu w olejku. Całość po raz ostatni miksuję.

5. Ciasto za pomocą łopatki wylewam do wysmarowanej masłem formy. 

6. Mandarynki za pomocą sitka odsączam z syropu, a następnie układam na wierzchu 
    ciasta.

7. Piekę ok 40 min. w 180 st. C. Upieczoną i ostudzoną babkę można posypać cukrem 
   pudrem lub polać lukrem.




sobota, 8 sierpnia 2015

Pasta z tuńczyka

Bardzo, ale to bardzo lubię wszelakie pasty, jednak do "gotowców" jakoś nie mogę się przekonać. W takim wypadku nie pozostaje mi nic innego, jak samodzielne przyrządzanie tych przepysznych smarowideł.



Składniki:
-  puszka tuńczyka,
- 3 jaja,
- 3 ogórki konserwowe (średniej wielkości), 
- łyżka majonezu,
- sól i pieprz,
- nóż, rondelek, deska, miseczka, sitko.

Wykonanie:
1. Jaja gotuję na twardo (ok. 8 minut od momentu zagotowania się wody) i studzę.

2. Tuńczyka odsączam za pomocą sitka i przekładam do miski.

3. Jaja i ogórki siekam w bardzo drobne kostki i wrzucam do miski z tuńczykiem. 

4. Dodaję  majonez 2 szczypty soli i 2-3 szczypty pieprzu (jeśli chodzi o pieprz i sól,
    każdy ma inne preferencje, więc raczej należy kierować się własnymi upodobaniami). 
    Wszystkie składniki dokładnie mieszam.

Gotową pastą smaruję pieczywo. Dodatkowo można posypać ją posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.

czwartek, 6 sierpnia 2015

Tort śmietankowo-jogurtowy z galaretką

W takie upalne dni jak dzisiaj nie mam ochoty włączać piekarnika, który dodatkowo nagrzewa mieszkanie. Idealny na taką pogodę jest torcik, który nas trochę ostudzi :)




Składniki:
- 2 duże jogurty greckie 330 g,
- 2 małe śmietany słodkie 30%,
- 3 opakowania galaretki cytrynowej,
- opakowanie galaretki brzoskwiniowej,
- opakowanie galaretki agrestowej,
- opakowanie galaretki wiśniowej (na prośbę mojego dziecka zamiennie użyłam galaretki o
   smaku coli, ale wiśniowa jest zdecydowanie smaczniejsza),
- woda do rozpuszczania galaretki,
- 3 prostokątne pudełka do żywności, łyżka, rondel,wysoka miska, mikser, deska, nóż, folia
   spożywcza, tortownica.


Wykonanie:
1. Przygotowuję galaretki: brzoskwiniową, agrestową i w tym wypadku o smaku coli. Każdą 
    z  nich rozpuszczam w połowie wody wskazanej na opakowaniu. najlepiej robić to w 
   prostokątnych naczyniach. Pozostawiam do stężenia (ok 3 h).

Jeśli galaretki już stężały zabieram się do wykonania masy. 
1. Trzy opakowania galaretki cytrynowej rozpuszczam w rondelku w 750 ml gorącej wody i  
    pozostawiam do ostygnięcia. 

2. Jeśli galaretka cytrynowa zaczęła gęstnieć, w misce ubijam śmietanę, a następnie wciąż  
    miksując, jogurty greckie.

3. Do śmietankowo-jogurtowej masy wlewam stopniowo, wciąż miksując galaretkę
     cytrynową. 

4. Galaretki: brzoskwiniową, agrestową i o smaku coli wyciągam z pudełek i tnę w kostki.

5. Pocięte galaretki wrzucam do śmietankowo-jogurtowej masy i dokładnie mieszam.

6. Całość przekładam do tortownicy i owijam folią spożywcza, a następnie wkładam do
    lodówki na ok. 2 h.  (Tortownicę można wcześniej wyłożyć folią).

sobota, 1 sierpnia 2015

Domowy tort urodzinowy

Urodzinki, to poza Świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocą, jeden z najpiękniejszych i najbardziej magicznych dni w roku. moje Piąte Urodziny, to chyba pierwsze, które tak dobrze pamiętam :)



Składniki :
Biszkopt:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- szklanka cukru,
- 6 jaj,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olejek pomarańczowy,
- masło do wysmarowania blachy + odrobina bułki tartej, 
- miska, kubek, mikser, blacha.

Krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 0,5 l mleka,
- 6 łyżek cukru,
- kostka masła,
- zielony barwnik spożywczy (ja używam barwniki w żelu),
- rondel, kubek, łyżka, mikser, miska.

Dodatkowo:
- miska, sitko, długi i ostry nóż, deska,
- puszka brzoskwiń,
- cukrowe pisaki i perełki.

 Wykonanie:

Biszkopt:
 1. Jaja- żółtka oddzielam od białek. Białka wrzucam do miski, a żółtka do kubka.

2. Do białek dodaję cukier i ubijam na gładka, puszysta masę. Następnie, wciąż miksując,
    dodaję stopniowo żółtka. 

3. Do masy wsypuję mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksuję. Na samym 
  końcu do ciasta dodaję kilka kropli (ok. 4-5) olejku pomarańczowego.

4. Ciasto przekładam do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy.

5. Piekę ok. 40 minut w 180 st. C.

Krem:
1. Do kubka wlewam 200 ml zimnego mleka i rozpuszczam w nim budyń.

2. Resztę mleka (300 ml) wlewam do rondelka, wsypuję 6 łyżek cukru i zagotowuję.

3. Do gotującego się mleka przelewam mleczno-budyniowy roztwór i dokładnie mieszam,
    aż do całkowitego zgęstnienia. Ważne żeby nie powstały grudki.

4. Masło wyciągam z lodówki, a budyń pozostawiam do ostygnięcia.

5. Miękkie masło wkładam do miski i rozcieram. Następnie, wciąż miksując dodaję
   stopniowo po łyżce budyniu. Jeśli w kremie zrobią się grudki, dodaję odrobinę mleka, a
   jeśli będzie zbyt "mączny" wówczas dodaję po łyżce masła, aż do uzyskania odpowiedniej
   konsystencji.

6. Krem dzielę na dwie części. 1/3 odkładam, a do reszty dodaję ok. 10 kropli zielonego
    barwnika spożywczego i dokładnie miksuję. 

Następnie:
1. Biszkopt tnę na trzy warstwy. 4-5 połówek brzoskwiń odsączam za pomocą sitka i tnę
    na cieniutkie paski.

2. Zalewą z brzoskwiń nasączam stopniowo każdy z biszkoptowych krążków. Robię to  
    powoli za pomocą łyżki stołowej. Zużywam do tego celu ok. połowy zalewy znajdującej
    się w puszce.

3. Górę pierwszej biszkoptowej warstwy smaruję kremem bez barwnika spożywczego i
    układam na niej kolejny biszkoptowy krążek.

4. Kolejną warstwę biszkoptu pokrywam tym samym kremem co poprzednią i pociętymi 
    w plastry brzoskwiniami. Następnie układam ostatnią biszkoptową warstwę. 

5. Górę i brzegi tortu pokrywam warstwą zielonego kremu. Brzegi obsypuję cukrowymi
    perełkami, a górę tortu dekoruję przy pomocy cukrowych pisaków.