piątek, 1 maja 2015

Babka cytrynowa w polewie czekoladowej

Babka to ciasto mało skomplikowane, tanie i smaczne, a w dodatku można ją przyrządzić na tysiąc sposobów. Poniżej jedna z odsłon tego smakowitego wypieku. 

Składniki:
- 4 jaja, 
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 cytryna,
- tarka z drobnymi oczkami, 2 miski, rondelek, mikser, foremka do babki.

Wykonanie:
1. Cytrynę porządnie szoruję i wyparzam. Następnie ścieram skórkę na tarce.

2. Z pozostałej cytryny wyciskam sok i mieszam go ze startą skórką.

3. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z cukrem (mogę to zrobić na łaźni wodnej, przyspieszy to rozpuszczenie cukru).

4. Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia. W tym czasie do żółtek z cukrem stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z sokiem z cytryny. Całość wyrabiam na gładką masę.

5. Do ciasta dodaję przestudzone masło i miksuję.

6. Ciasto przekładam do blachy i piekę ok 40 minut w temperaturze 180 st. C. Przestudzoną babkę można oblać lukrem lub polewą czekoladową.



Smacznego :*

Źródło przepisu: moja ciocia:*