czwartek, 26 lutego 2015

Babeczki z czekoladą

Ciasta czekoladowe, poza tym, że świetnie smakują, to wspaniale pachną. W czasie ich pieczenia po domu rozchodzi się przyjemny,  przywołujący miłe wspomnienia aromat... Jeśli masz w domu małego cukiernika, zaproponuj maluchowi dekorowanie babeczek. Będzie przy tym mnóstwo śmiechu i zabawy :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- szklanka mleka
- tabliczka czekolady
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- wszelkiego rodzaju słodkie posypki, kolorowe lukry itp.
- miska, sito, ostry nóż, mikser, łyżkę, foremki i  papilotki





Wykonanie:
1. Przy pomocy noża siekam czekoladę na drobne kawałki.

2. Jaja ucieram z cukrem na jednolitą masę. Jeśli chcemy przyspieszyć ten proces możemy zastosować "łaźnię wodną" (jaja i cukier miksujemy w misce, którą wkładamy do garnka z gotującą się wodą).

3. Do  mikstury dodaję mleko i olej. Dokładnie mieszam.

4. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól, dokładnie miksuję.

 5. Na końcu, wciąż miksując, wrzucam posiekaną czekoladę.

6. Papilotki układam na blaszce, a następnie za pomocą łyżki wlewam do nich ciasto.

7. Piekarnik rozgrzewam do temperatury ok. 180 st. C. Piekę ok. 20 minut.

8. Po wystudzeniu, dekoruję.



niedziela, 22 lutego 2015

Ciasto czekoladowe

Ponieważ jestem wierną fanką kakao i czekolady jest to jedno z moich ulubionych ciast, a w dodatku jest mało skomplikowane w wykonaniu.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- kostka masła,
- szklanka mleka,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jaja,
- 3 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- wysoki garnek, miska, szklanka, mikser


Wykonanie:
1. Mleko wlewam do wysokiego garnka i podgrzewam.

2. W mleku rozpuszczam masło, cukier i kakao, a następnie studzę. Odlewam ok. szklanki mleczno-kakaowej mikstury, a użyjemy ją jeszcze po upieczeniu ciasta.

3. Do ostudzonej mikstury dodaję mąkę oraz proszek do pieczenia i miksuję.

4.  Jaja - oddzielam żółtka od białek.  Żółtka wrzucam do ciasta, a białka ubijam na sztywną pianę.

5.  Białkową pianę wrzucam do ciasta, dokładnie miksuję, a następnie przelewam na wyłożoną papierem blaszkę.

6. Piekę ok. 50 min. w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C.

7. Wystudzone ciasto oblewam mleczno-kakaową miksturą, którą wcześniej odlałam do szklanki.

czwartek, 19 lutego 2015

Mufinki z truskawkami

Uwielbiam truskawki... kojarzą mi się z latem i słońcem. Mogę je jeść w każdej postaci.
Poniżej przedstawiam Wam łatwy i szybki sposób na przyrządzenie jednej z odsłon tego cudownego czerwonego owocu, mniammmmmmmm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

WIĘC DO DZIEŁA !!!

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej

- 1 szklanka cukry
- kostka masła
- 4 jaja
- paczka cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- miseczka truskawek (mogą być mrożone)



Wykonanie:
1. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Oczywiście jeśli nie masz czasu, albo najzwyczajniej w świecie Ci się nie chce możesz zmiksować wszystko razem bez zabawy w oddzielanie i zapewniam, że tak czy inaczej ciasto wyjdzie, chociaż może będzie trochę mniej puszyste (testowałam na własnej skórze).

2.  Masło rozpuszczam w garnuszku na małym ogniu.

3. Mieszam mąkę z masłem i żółtkami. Dodaję jaja ubite na sztywną pianę.

4. Dodaję cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam.

5. Wkładam ciasto do formy i piekę ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

6. Czekam, aż babeczki ostygną i zabieram się do jedzenia...



środa, 18 lutego 2015

Pirackie kanapki

Pirackie kanapki z pewnością zachwycą każdego małego mężczyznę. Jest to też świetny sposób na przemycenie warzyw, na widok których wiele dzieciaków ucieka od stołu. Takie kolorowe śniadania i kolacje maluch będzie kojarzył z czym przyjemnym i niezwykle zabawnym, a do ich wykonania wcale nie potrzeba wiele czasu.

Do wykonania kanapek potrzebne będą:
- chleb,
- masło,
- żółty ser,
- ogórek,
- czerwona papryka,
- keczup.


wtorek, 17 lutego 2015

By niejadek zjadł obiadek...

Miała być żaba, ale wyszedł chyba jakiś gad, w dodatku upaćkany keczupem.

Składniki:
  • bułka posmarowana masłem
  • szynka
  • żółty ser
  • pomidory koktajlowe
  • keczupu

Do ozdoby użyliśmy rzeżuchy i pietruszki, a pomidorowe oczy przymocowaliśmy za pomocą wykałaczek.


poniedziałek, 16 lutego 2015

Kruche babeczki


Pyszne i kolorowe, a w dodatku łatwe w wykonaniu kruche babeczki z dodatkami :) Przepis stary jak świat, dostałam go od ciotki, która miała go od swojej mamy.



CIASTO 
Składniki:
  •  300 g mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  •  4 jaja
  • szczypta soli


Wykonanie:
1. Ważę mąkę i cukier. Żółtka oddzielam od białek. Mąkę przesiewam na stolnicę i dodaję cukier. Masło tnę na drobne kawałki i dodaję do mąki z cukrem. Dodaję sól i żółtka, całość szybko zagniatam. Ciasto owijam folią i wkładam do lodówki na ok 30 minut.

2. Po wyciągnięciu z lodówki, rozwałkowuję i wycinam kółka za pomocą szklanki. Foremki smaruję masłem i układam w nich wycięte kółka, które lekko dociskam do brzegów. Foremki układam na blaszce. Piekę w 180 st. C przez ok. 15 minut.


Gotowe babeczki można "ubrać" w dowolny sposób. Ja preferuje krem plus dodatki w postaci: kiwi, winogron, kawałków pomarańczy, rodzynek, suszonych moreli, orzechów włoskich, galaretek.

KREM
Składniki:
  •  kostka masła
  •  200 g cukru pudru (1 szklanka)
  •  2 jajka
  •  łyżka kakao
  •  spirytus

Wykonanie:
Żółtka oddzielam od białek. Masło i cukier ucieram w misce, aż powstanie jednolita masa. W trakcie miksowania dodaję żółtka i dwie łyżki spirytusu. Krem dzielę na dwie, mniej więcej równe części. Do jednej z nich dodaję kakao i dokładnie miksuję.


SMACZNEGO :)



niedziela, 15 lutego 2015

Akademia ciastek

Jak nazwać bloga? - powiedziałam lekko już zdenerwowana. Wszystkie nazwy, które wydawały mi się wprost idealne, były już "zajęte". 
Akademia ciastek! - krzyknął rozentuzjazmowany Miki.                                 
I tak mamy naszą "Akademię ciastek", choć nie o samych  ciastkach będziemy pisać :)